Баба доби машки полов орган над надгробна плоча: Ѝ ја исполниле бизарната последна желба, но зад неа се крие неверојатна приказна (ВИДЕО)

news
Advertisement

Пред да почине, 99-годишната Катарина Ордуња Перез имала последна желба: огромна статуа на пенис на врвот на нејзиниот гроб.

Advertisement

Семејството на Катарина Ордуња Перез откри дека нејзиниот контроверзен надгробен камен, пенис долг 160 сантиметри и тежок 270 килограми, е завршен. Да, добро прочитавте, тој беше ставен на нејзиниот гроб во Мексико минатиот викенд како „приказ на нејзината љубов и радост на животот“.

„Таа секогаш беше малку авангардна“

„Таа сакаше да ја скрши парадигмата на сè што е мексиканско, каде работите понекогаш се кријат бидејќи нема отворен ум“, вели нејзиниот внук Алваро Мота Лимон во интервју за VICE World News.

„Таа секогаш беше многу авангардна, имаше многу напредно размислување за работите“, додаде тој.

Доња Ката, како што љубезно ја нарекуваа во гратчето Мисантла во источната држава Веракруз, имаше посебен афинитет кон пенисите и она што таа веруваше дека го претставуваат.

„Таа секогаш велеше, во мексиканска смисла, ние сме вергас“, рече Мота Лимон.

Има неколку зборови во мексиканскиот сленг толку динамични како „верга“, што можеби најдобро е преведено на македонски како „тој е вистински ку*“ поради неговата општа употреба како пцовка. Во зависност од тоа како е напишано, „верга“ може да биде брутална навреда, кажувајќи некому да одје*е (vete a la verga) или безвредно (vales verga). Или тоа може да биде комплимент, знак на чест, дека ако нешто е „верга“, дека е кул или храбро.

Необичниот споменик всушност претставува семејство

Имено, Доња Ката често го користела, но со своевидна колоквијална гордост кога членовите на своето семејство ги нарекувала вергас, што според нејзиниот внук значи дека биле луѓе со морална сила, со „интегритет, храброст, страст и истовремено со љубов и радост“, изјави Мота Лимон.

Неговата прабаба пораснала во сиромаштија и не посетувала училиште како дете, но со својата напорна работа и одлучност, таа станала влијателен член на градот Мисантло. Политичарите често ја посетувале и ѝ се додворувале, знаејќи какво влијание има во таа област.

Доња Ката на своите деца, внуци и правнуци им ја всадила пораката дека не се робови и дека можат да постигнат се што сакаат, особено жените. Многу членови на семејството продолжиле со одлични кариери. Неговата сестра докторирала, а самиот Мота Лимон завршил две магистерски студии и дури извесен период станал градоначалник на родниот град.

Мота Лимон се присети како неговата баба гледала на животот со голем оптимизам и тврди дека проблемите на човекот никогаш не треба да го совладаат. Оваа идеја ја замислила како семејна, но со метафора на пенис, што значи дека кога си девица „не треба да се откажуваш, туку да се соочиш со „проблемот“ (пени*от)“.

„Мислев дека е шега“

Со текот на годините, Доња Ката им кажала на своето семејство и на жителите на Мисантло дека сака нејзиниот гроб да биде украсен со пенис. Мота Лимон мислел дека тоа е баба му: смела, жива и разиграна како и секогаш. Не мислел дека е сериозна. Но, пред нејзината смрт, тој ја прашал за долгогодишната молба.

„Таа ми кажа дека нејзината желба е никој да не ја заборави и да се сеќаваме на сè што сакавме кај неа“, рече тој.

По смртта на Доња Кејт на 20 јануари 2021 година, семејството разговарало за нејзината желба, требало време да се среди се‘, откри внукот.

Конечно, Мота Лимон повикал локален инженер во градот кој прави пластични производи, како што се резервоари за вода и детски игралишта, и го прашал дали е на висина на задачата.

„Отпрвин мислев дека тоа е шега“, изјави Исидро Лавоње, инженерот на необичниот споменик на пенисот.

„Затоа што не е многу вообичаено да се видат вакви скулптури или споменици, а уште помалку во спомен на некој што починал“, додаде тој.

„Беше потребен речиси еден месец и тим од 12 луѓе, вклучувајќи столар, скулптор и резбар. Морале да започнат процес на „топење на материјалот за да му ја дадат потребната амплитуда за да можат да ги формираат тестисите“.

Но, иако Лавоње рече дека проектот е најчудниот што некогаш го направил, тој не бил изненаден бидејќи ја познавал Доња Като, „таа беше некој што ги кршеше табуата“, призна тој.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.