База на НАТО во Албанија? Еве го одговорот на Столтенберг

news
Advertisement

Поморска база на НАТО во Порто Романо, Столтенберг: Ја разгледуваме понудата на Албанија

Advertisement

НАТО го оценува предлогот на албанската влада за кофинансирање на поморска воена база во новото трговско пристаниште Порто Романо.

Запрашан за проширувањето на НАТО во следните десет години, Столтенберг рече дека лидерите на НАТО повторија во Мадрид дека политиката на отворени врати на НАТО останува на сила.

Коментирајќи за изградбата на поморска база во Јадранското Море дека НАТО преговара со Албанија и други можни инвестиции и распоредување на војници во регионот, Столтенберг рече дека новиот Стратешки концепт на НАТО, одобрен на самитот во Мадрид, исто така еднаш потврдува стратегијата на Западен Балкан, важна за Алијансата.

НАТО ќе продолжи да ја промовира стабилноста, безбедноста и соработката во регионот, вклучително и секојдневните напори на КФОР, нашиот штаб во Сараево и нашата канцеларија во Белград, рече Столтенберг, додавајќи дека безбедноста и стабилноста на Западен Балкан се важни за НАТО и за мирот. и стабилноста во Европа.

Столтенберг рече дека НАТО и Србија со години имаат блиско партнерство, кое се заснова на политички дијалог и практична соработка, со целосно почитување на политиката на воена неутралност на Србија.

Политичкиот дијалог меѓу НАТО и Србија има различни форми, вклучително и контакти меѓу официјални претставници на Србија и НАТО и добро воспоставени односи меѓу командантот на КФОР и српскиот началник на Генералштабот, рече Столтенберг. Она што ги прави можни овие односи е конструктивниот дух и меѓусебното почитување, кои мора да продолжат, додаде тој.

На прашањето дали е загрижен за долгорочната стабилност на Косово, Столтенберг рече дека разговарал со раководството на Приштина и Белград за тензиите во Косово и додаде дека двете страни треба да останат мирни, да избегнуваат еднострани дејствија и да се вклучат конструктивно во дијалогот. со посредство на ЕУ.

Во согласност со мандатот на ОН, мисијата КФОР внимателно ја следи ситуацијата и е подготвена да интервенира доколку е загрозена стабилноста. Нашата мисија е фокусирана на обезбедување безбедна и безбедна средина и слобода на движење за сите жители на Косово, рече Столтернберг.

Генералниот секретар на НАТО рече дека Алијансата продолжува целосно да го поддржува дијалогот со посредство на ЕУ и ги повикува сите страни да продолжат со преговорите бидејќи тие се од клучно значење за регионалниот мир и безбедност./abcnews.al/

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.