Британското разузнавање: Украинската армија многу веројатно се повлече од Соледар, тие воспоставија нова линија на одбрана

news
Advertisement

Голема е веројатноста дека украинските сили се повлекле од Соледар, соопшти британското Министерство за одбрана во својот нов разузнавачки извештај. Во последното соопштение, министерството наведува дека до крајот на 16 јануари, украинските сили најверојатно се повлекле од регионот, оставајќи ја контролата врз областа на руските сили, пред се на групата Вагнер.

Advertisement

Во извештајот се вели дека украинските сили најверојатно воспоставиле нови одбранбени линии на запад.

„Руското напредување кон Соледар се состоеше првенствено од силите на Вагнер и беше „операција за поддршка чија цел беше да се овозможи конечно заземање на поголемиот град Бахмут“, се вели во извештајот.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.