Бугарија гори! Прогласија вонредна состојба во неколку региони

news
Advertisement

Регионалниот гувернер на Хасково Минко Ангелов прогласи вонредна состојба во општините Харманли, Љубимец и Свиленград поради силни и неконтролирани пожари. Проблем е силниот ветер кој ги прави пожарите во споменатите општини несодржливи, изјави Ангелов за БТА.

Advertisement

Претходно изгореа четири ненаселени куќи во селото Валче Поле, општина Љубимец.

Градоначалникот на Љубимец, Анастас Анастасов, посочи уште еден огнен елемент покрај пругата. линијата од харманлиското село Бисер до Љубимец, која најверојатно била предизвикана од воз.

Пожари избувнаа и кај селото Момково, општина Свиленград и во насади со вишни во областа „Злати дол“ во Симеоновград, а опасност има и за боровиот масив кај саканото село Белица, додаваат од прес-центарот на регионална администрација.

Веќе побаравме помош од другите региони од Генералната дирекција „Противпожарна безбедност и заштита на населението“, истакна и регионалниот гувернер Ангелов, а помош ќе се бара и од Министерството за одбрана.

Пожарникарите втор ден се борат и со пожарот кај Пазарџичките села Левски и Елшица. Околу 3 илјади декари државни шумски територии се опфатени со пожарот. Според заменик-министерот за земјоделство, Валентин Чамбов, кој го посети теренот, шумите се неповратно погодени и најверојатно ќе биде потребно пошумување.

Предниот дел на пожарот е многу голем, но направени се расчистувања кои го ограничија“, рече заменик министерот. Тој прецизира дека е рано да се прават точни пресметки, но според првичните информации, зафатени се повеќе од 3.000 декари. Штетата ќе биде проценета по целосно локализирање на пожарот.

Во огнена стапица падна и резерват за елени и срна, а вчера беше наредено да се тргнат оградите и да се пуштат животните. Валентин Чамбов пријавил дека фармата за дивеч е спасена во околината и нема опасност за животните.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.