[ВИДЕО] Драма во синагогата: Полицијата дошла да го закопа тајниот тунел кој Евреите го копале со месеци, а потоа настанал невиден хаос

news
Advertisement

Големи немири избувнале во историската синагога во Бруклин кога група православни Евреи се обиделе да ги спречат полициските и градежните екипи да го закопаат тајниот тунел што незаконски го ископале да пристапат до затворена женска бања.

Advertisement

Побеснетите мажи во понеделникот уривале дрвени панели и дрвени потпорни греди, додека на другите видеа од храмот можат да се забележат полицајци кои се обидуваат да задржат десетици мажи додека насилно се пробивале во заградениот простор над дрвените клупи.

Членовите на движењето Чабад-Лубавич, наводно, речиси година дена копале тунел како би стигнале до напуштената женска ритуална бања зад аголот и да ја прошират синагогата.

Не е јасно што ги мотивирало членовите на православната заедница да почнат да го копаат преминот.

Тунелот бил откриен минатиот месец кога соседите пријавиле сомнителни звуци под нивните домови.

По откритието, раководството на синагогата повикало градежни инженери да ја проценат штетата, а во понеделникот пристигнале мешалки за цемент да го наполнат тунелот, а тоа предизвикало нереди.

Приведени се најмалку десет мажи.

ИЗВОР. https://tocka.com.mk/vesti/468983/video-drama-vo-sinagogata-policijata-dosla-da-go-zakopa-tajniot-tunel-koj-evreite-go-kopale-so-meseci-a-potoa-nastanal-neviden-haos%7d?fbclid=IwAR0IbSQ0YocBTRzqZmtymgjFQyYhOt_9azqDnTikVL0Y9SKCleFoSFLX6Rw

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.