Живот со коронавирусот: Како би изгледала пандемијата во иднина?

news
Advertisement

Додека третата зима од пандемијата на коронавирус се наѕира на северната хемисфера, научниците ги предупредуваат веќе исцрпените влади и популации да се подготват за новите бранови на COVID-19.

Advertisement


Само САД би можеле да забележат до милион инфекции дневно оваа зима, изјави за Reuters Крис Мареј, раководител на Институтот за здравствена метрика и евалуација (IHME), независна група за моделирање при Универзитетот во Вашингтон што ја следи пандемијата. Тој додаде дека тоа ќе биде речиси двојно повеќе од сегашниот дневен број.


Низ ОК и Европа, научниците предвидуваат серија бранови на Ковид, бидејќи луѓето поминуваат повеќе време во затворени простории за време на постудените месеци, овојпат без речиси никакви ограничувања за носење маски или физичко растојание.

Сепак, иако случаите може повторно да се зголемат во наредните месеци, малку е веројатно дека смртните случаи и хоспитализирањата ќе се зголемат со иста стапка, велат експертите, кои веруваат дека тоа се должи на вакцинацијата, бустер дозите, претходните инфекции, поблагите варијанти и достапноста на ефективни третмани за ковид.

Овие прогнози покренуваат нови прашања за тоа кога земјата ќе излезе од вонредната фаза на Ковид во состојба на ендемична болест каде што има помали епидемии во заедниците со високи стапки на вакцинација, можеби на сезонска основа.

Многу експерти предвидуваа дека транзицијата ќе започне на почетокот на 2022 година, но доаѓањето на високо мутираната варијанта на вирусот омикрон ги наруши тие очекувања.

„Мораме да го оставиме настрана прашањето дали пандемијата е завршена“, рече Адам Кучарски, епидемиолог од Лондонската школа за хигиена и тропска медицина. Тој, како и другите епидемиолози, гледа дека Ковид се претвора во ендемска закана која сè уште е проблем.

Останува прашањето дали ќе се појави нова варијанта која ќе ги надмине моментално доминантните омикронски подваријанти.

Доколку таа варијанта предизвикува и потешка болест и може да го избегне претходниот имунитет, тоа би било најлошото сценарио, се вели во неодамнешниот извештај на Светската здравствена организација за Европа.

Како што е наведено во извештајот, „сите сценарија, со нови варијанти, укажуваат на потенцијал за голем иден бран на ниво на лошо или полошо од епидемискиот бран 2020/2021 година“.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.