Израел веќе не ги одобрува конвоите на УНРВА со помош за северниот дел на Газа

news
Advertisement

Шефот на Агенцијата на ОН за помош на палестинските бегалци (УНРВА) изјави дека Израел ги информирал ОН дека повеќе нема да дозволува конвои со храна на УНРВА во северна Газа.

Advertisement

„Ова е неверојатно и намерно ја попречува помошта за спасување живот поради глад кој го ​​предизвика човек. Овие ограничувања мора да бидат укинати“, рече шефот на УНРВА Филипе Лазарини на платформата „Икс“.

УНРВА, која обезбедува помош за палестинските бегалци во Газа и целиот регион, е во криза откако Израел обвини десетина свои вработени за вмешаност во нападите на Хамас врз Израел на 7 октомври.

Обвинувањата го поттикнаа најголемиот донатор на УНРВА, САД, и некои други привремено да го прекинат финансирањето, ставајќи ја во прашање иднината на агенцијата.

Сепак, некои други земји, вклучувајќи ги Канада, Австралија и Шведска, одлучија да го обноват финансирањето на УНРВА

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.