Кичевчанецот за кој се сомневаше дека заболен од мајмунски сипаници побегнал од болница

news
Advertisement

43-годишно лице од Кичево е сомнителен дека е заразено од мајмунска сипаница. По 3 недели престој во Австрија побарал лекарска помош, пишува Алсат.
Од болницата Кичова велат дека дотичниот пациент на одделението пристигнал во понеделникот со симптоми на летаргија и видливи траги на кожата.
Од првите прегледи на лекарот што посетува му било препорачано да остане во болница и да се тестира за мајмунска сипаница.

Advertisement

Но, според тамошните власти, Крчовари побегнал и не е ни кај лекарот на мајката.
„Овој пациент првично во понеделникот беше претставен на лекарот на мајката и веднаш беше упатен, иако имаа тешка соработка со пациентката. Во моментов не можам да одговорам дали е примен на Инфективна клиника или не. Тој беше во нашата болница во понеделник-вторник и му беше укажано да оди на Инфективната клиника во Скопје, но не се појави на службите за нега, па затоа потенцирам дека имавме тешка соработка со пациентот и не знам. што друго да ви кажам во моментов“, рече Станко Трпески, директор на болницата Кичево.

Според здравствениот протокол, осомничениот заболен од мајмунски сипаници со возило на брза помош требало да биде пренесен на Инфективна клиника. Бидејќи подрачната болница нема средства за вакви испитувања, директорот на Здравствениот дом во Кичево рече дека пациентот не бил ниту приведен во Ургентното одделение.
„Апсолутно не дојдов да барам помош за транспорт или медицинска помош во итната помош, не! Ова го кажувам со одговорност. Велам, службата што ја покривам нема таков пациент кој е дојден кај нас да побара помош, немам други информации бидејќи не сум во Кичево“, изјави Џабир Бајрами, директор на Здравствен дом Кичево.


Од Министерството за здравство велат дека на Инфективната клиника нема пациент осомничен за мајмунски сипаници. Оттаму соопштија дека има едно лице за кое постои сомневање дека е заразено и кое е препорачано за тестирање. После тоа, побарано е епидемиолошко истражување на неговите контакти.
„Во моментов се организира епидемиолошки тим за спроведување на епидемиолошко истражување. До сега не е доставен никаков материјал за тестирање до Институтот за јавно здравје и нема потврден случај на мајмунска сипаница во земјава“, велат од Министерството за здравство.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.