МВР: ВМРО-ДПМНЕ да престане да шири лаги со цел да ја дискредитира полицијата

news
Advertisement

Министерството за внатрешни работи апелира до ВМРО-ДПМНЕ да престане да пласира лаги, чија цел е дискредитирање на полицијата.

Advertisement

„На денешната прес-конференција преку лицето Наум Стоилковски беа пласирани лаги за наводна поврзаност на МВР со бегство на лицето Наим Самиу, иако и Стоилковски би требало да знае дека надлежен за определување мерка притвор е единствено – судот.

Значи, наместо да шири лаги за МВР, упатувајќи небулозни прашања на погрешна адреса, Стоилковски прашањата треба да ги упати до надлежниот суд. А фактите говорат дека полицијата постапи по сѐ што е донесено како одлука од судот.

Токму по поднесена кривична пријава од страна на СВР Тетово на 16 август 2023 година, на Самиу му бил определен активен притвор, а на 29 септември 2023 година од страна на Основниот суд Тетово мерката активен му е заменета со мерка куќен притвор. Покрај ова, ја известуваме јавноста дека против Самиу досега се поднесени 15 кривични пријави за вкупно 30 кривични дела, потоа 4 прекршочни пријави, како и едно писмено известување до ОЈО Тетово. Уште еден доказ кој ги демантира лагите на Стоилковски.

Апелираме до партијата ВМРО-ДПМНЕ да престанат да шират лаги. За работењето на МВР сведочат резултатите, намалениот криминалитет и големата доверба која полицијата ја има кај граѓаните“, велат од МВР.

ИЗВОР.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.