Подгответе се за летно сметање на времето: Еве кога стрелките одат напред

news
Advertisement

Како и секоја година така и оваа година имаме промена од зимско во летно сметање на времето.

Advertisement

Во последниот викенд во март, односно оваа година летното сметање на времето почнува на 31 март во недела.

Така што со поместување за еден час нанапред, времето во 02 часот се смета како 03 часот.

Преминувањето на времето од зимско кон летно и обратно првпат почнало во 1916 та година во државите на северот во Европа, а денес е практика во 70 земји од Светот.

Европските земји веќе неколку години се подготвуваат за конечно укинување на оваа практика.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.