Разузнавачка служба на Данска: Заканата од тероризам во земјата расте

news
Advertisement

Заканата од тероризам во Данска и против нејзините интереси во странство е зголемена, соопшти денеска данската безбедносна разузнавачка служба (ПЕТ).

Advertisement

Како што се наведува во извештајот, конфликтот во Газа меѓу Израел и милитантите на Хамас, како и серијата инциденти минатата година во кои беа запалени копии од Куранот, исламската света книга, придонеле за влошување на безбедносната ситуација.

Агенцијата вели дека ПЕТ ја задржала вкупната проценка на нивото на закана од четири, што е второ на скалата од еден до пет, но рече дека ризиците во рамките на тоа ниво се зголемени.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.