Се расипа првиот чип вграден во човечки мозок: Пациентот е 29-годишник, обелоденети детали за проблемот

news
Advertisement

Се расипа првиот чип вграден во човечки мозок: Пациентот е 29-годишник, обелоденети детали за проблемот

Advertisement

Neuralink, стартапот на Илон Маск, објави дека дел од нивниот мозочен имплант не прекинал да функционира откако системот првпат бил вграден во човечкиот мозок.

Neuralink изгради интерфејс мозок-компјутер или BCI, кој на крајот може да им помогне на парализираните пациенти да ја контролираат надворешната технологија користејќи го само нивниот ум. Системот на компанијата, наречен Линк, снима нервни сигнали користејќи 1.024 електроди преку 64 „нишки“ кои се потенки од човечко влакно, според нејзината веб-страница.

Во јануари, Neuralink го вгради уредот кај 29-годишен пациент по име Ноланд Арбo, како дел од студијата за тестирање на неговата безбедност. Компанијата емитуваше видео во живо од Арбо што го користи BCI во март, а Neuralink во априлскиот блог објави дека операцијата поминала исклучително добро.

Но, за една недела оттогаш, бројни нишки се повлекле од мозокот на Арбо, рече Neuralink во блог пост во средата. Ова значеше дека има помалку ефективни електроди, што ја спречува способноста на компанијата да ја мери брзината и точноста на поврзувањето.

Neuralink не откри колку од нишките се повлекле од ткивото.

Како решение, стартапот спомена дека го модифицирале алгоритмот за снимање, го подобриле корисничкиот интерфејс и работат на подобрување на техниките за преведување на сигналите во движења.

Наводно, Neuralink размислувал и за отстранување на имплантот, но проблемот не бил претставувал ризик по животот на Арбо.

И покрај оваа грешка, стартапот вели дека Aрбо го користи системот околу 8 часа дневно во текот на работната недела и 10 часа на ден за време на викендот.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.