Со само осум години Павел Ангеловски го фати Светиот крст во Дебар!

news
Advertisement

Големиот христијански празник, Богојавление-Водици се одбележува и во Дебар, традиционално во црквата „Света Петка“, каде света литургија одржа намесникот на Дебарската парохија, Миле Ангеловски.

Advertisement

За разлика од лани, кога чинот на осветувањето на водата беше направено симболично, овој пат по светиот крст скокнаа Павел Ангеловски и Дамјан Стефановски.

Среќата му се насмевна на осумгодишниот Павел, кого освен Црковниот одбор соодветно го даруваа и верниците.

Намесникот и присутни верници си го честитаа празникот со желби и молби до Бога за здравје и благосостојба а кумството од семејството на Јован Силјановски за до година го презеде семејството на Љупчо Узуновски.

По повод Водици заживеаа селата од поширокиот регион, каде дојдени се поранешни жители и нивните потомци. Посебно, по празнувањето се препознатливи повеќе села, пред се Битуше, Горенци, Гари и Долно Мелничани.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.