Тема која ги подели социјалните мрежи: Зошто жените бараат исклучително високи мажи?

news
Advertisement

Во светот на љубовта и запознавањето, се чини дека една од жешките теми е разликата во висината. Можат да ви простат за возраста, но не и ако сте пониски од 185 сантиметри, покажуваат податоците од апликациите за запознавање.

Advertisement

Во вирална објава на Редит, која собра повеќе од 109.000 гласови и 7.800 коментари, маж кој тврди дека е висок 190 сантиметри споделил СМС порака со девојка која покажува дека жената висока 154 сантиметри постепено се лути затоа што тој не одговара на нејзините преференции.

На TikTok и YouTube, неколку мажи објавија видеа во кои се изразува дека тоа што е под 185 или 190 сантиметри не го прави мажот автоматски лош романтичен партнер. Хетеросексуалните жени генерално ги привлекуваат високи мажи од еволутивни, биолошки и социјални причини, вели Абигејл Лев, основач и директор на центар специјализиран за когнитивна бихејвиорална терапија, пишува The Post.

– Еволутивните или биолошките модели би рекле дека висината е поврзана со здравјето и силата на партнерот или дека, социолошки гледано, е поврзана со силата, моќта, способноста да се биде силен.

Лев истакна дека наметнатите родови улоги и достапноста на ресурси може да бидат фактори зошто жените имаат тенденција повеќе да ги сакаат високите мажи. Жените кои зависат од мажите за пари и засолниште имаат тенденција да не бидат толку пребирливи за нивниот изглед кога бараат романтичен партнер, а Лев како пример ги посочи жените од 1930-тите, 1940-тите и 1950-тите.

– На мажите секогаш им бил приоритет изгледот пред женската кариера, а на жените во минатото не им требала кариера. Сега кога жените имаат повеќе пристап до сопствени ресурси, тие станаа попребирливи за изгледот на нивните партнери.

– Општеството ја комбинираше женственоста со карактеристики како мала, кревка и ситна. Општеството ја спои машкоста со силата, моќта со доминацијата.

Никол Мур, сертифициран животен тренер специјализиран за обука за односи и говор на телото, изјави за „Fox News Digital“ дека повеќето од женските клиенти со кои работи изгледа ја поистоветуваат висината со силата и самодовербата.

– Многу од моите клиенти, без разлика на нивната висина, рекоа дека сакаат да чувствуваат дека партнерот може физички да ги заштити доколку е потребно.

Многу жени се исто така убедени дека пониските и послаби мажи не се во состојба да ги заштитат, што ги наведува да веруваат дека мажите што ќе ги изберат треба да бидат многу повисоки од нив.

Во својата работа, Мур слушнала за жени кои велат дека сакаат да бидат со повисок маж, бидејќи веруваат дека тоа ќе ги направи да изгледаат помали во случај да се здебелат.

– Разликата во висината може да создаде динамика на моќ во врската која може да биде привлечна за некои парови кои претпочитаат динамика каде што жената се гледа како помалку моќна или дури и послаба од нејзиниот маж. Од друга страна, некои многу високи мажи можат да уживаат во динамиката да бидат „доминирани“ или управувани од ниска, но жестока и отворена жена, продолжи Мур.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.