Бугарската поетеса Роза Бојанова ќе учествува на годинешното “Струшки вечери на поезијата“

news
Advertisement

Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје ја има честа да ве информира дека на 27.8.2023 година (недела) бугарската поетеса Роза Бојанова ќе учествува на годинешното издание на фестивалот „Струшки вечери на поезијата“. Манифестацијата на традиционални поетски читања ќе започне во 20:30 часот на Мостот на поезијата во Струга, Република Северна Македонија. Бугарската поетеса ќе чита стихови од поемата „Преговор за магијата“ од нејзиното дело „Обратна гравитација“.

Advertisement

Исто така, во рамките на фестивалот, поетесата Бојанова ќе рецитира песни во Скопје, во понеделник (28.8.2023) на платото на Музејот на современа уметност.

Пред почетокот на „Струшките вечери на поезијата“, поетесата Роза Бојанова го посети Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје, каде се заблагодари за соработката и најави дека со свои дела ќе го збогати збирката на библиотеката во Центарот.

„Сега сум тука со вас, во Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје, каде што доаѓам за прв пат и воодушевен сум од прекрасната средина. Ова е место кое ќе служи како собиралиште за различни пригоди. Еве јас сум на пат за Струга, каде што сум поканета да учествувам на „Струшките вечери на поезијата“, рече поетесата Бојанова.

Роза Бојанова е автор на поетските книги: „Жедна вода“ (1984), „Биографија на чувствата“ (1990), „Метафори“ (1996), „Мастила аура“ (1999), „Поемски понуди“ (2003), „Дејл Диптих“ (2006), „Времиња. Тројца бугарски поети и еден македонски уметник“ (2007), „Поетски душо“ итн. Нејзините песни се преведени на англиски, руски, украински, грчки, турски, германски, романски, српски итн. Роза Бојанова 25 години ги предава децата креативно пишување во Литературното студио „Митски птици“ при Центарот за народна заедница „Л. Каравелов 1940“ во Бургас. Добитник е на национални книжевни награди за поезија именувани по Владимир Башев и Иван Пејчев, како и плакети на општина Бургас – Пегас и Христо Фотев.

Организатор на мајските средби на словенските уметници во Бургас „Свето слово“ и Меѓународниот литературен конкурс за млади „Уметност против дрогата“, креатор на Есенските книжевни празници во Бургас.

Со почит,
БГКИТ-Скопје

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.