Украински пратеник поднесе резолуција до Собранието за признавање на Косово

news
Advertisement

Украински пратеник до Собранието на Украина поднесе резолуција за признавање на Косово.

Advertisement

Пратеникот Олексеј Гончаренко рече дека Украина ги споделува западните вредности и ќе ја поддржи демократијата насекаде во светот.

Тој изјави дека Косово е признаено од 22 од 27-те земји-членки на ЕУ и дека сега е на ред Украина да го признае.

При поднесувањето на резолуцијата тој испрати „салам“ и до Србија, која е една од земјите што не ја санкционираа Русија за војната во Украина.

Целосниот пост на Олексеј Гончаренко:

Украина мора да ја признае независноста на Косово

Поднесов соодветна нацрт-резолуција до Врховната Рада.

Во 2010 година, Меѓународниот суд на правдата на ОН прифати дека декларацијата за државен суверенитет на Косово не е во спротивност со нормите на меѓународното право, не крши никакви меѓународни резолуции и акти.

Не за џабе, 22 од 27-те земји-членки на ЕУ, за кои толку се стремиме, веќе го признаа Косово. Косово го признаа и САД, Канада и Велика Британија.

Затоа, конзистентен чекор на Украина сега ќе биде признавање на државниот суверенитет на Косово и изразување меѓународна поддршка. Веднаш отфрли друг вид манипулација – ситуацијата меѓу Украина и псевдорепубликата „ЛДНР“ не е иста ситуација како во Косово и Србија. Ова е моментот кога Косово навистина има право на независност.

Се надевам дека моите колеги во Советот ќе поддржат и дека резолуцијата ќе биде разгледана што е можно поскоро.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.