Familja kanadeze përqark botës përpara se fëmijët të verbohen plotësisht

news
Advertisement

Vajza e tyre Mia ishte vetëm tre vjeç kur çifti kanadez Edith Lemay dhe Sebastien Pelletier vunë re për herë të parë se ajo kishte probleme me shikimin.

Advertisement

Disa vjet pasi e çuan për herë të parë tek një specialist, Mia, më e madhja nga katër fëmijët e tyre, u diagnostikua me retinitis pigmentosa, një gjendje e rrallë gjenetike që shkakton humbje ose rënie të shikimit me kalimin e kohës, shkruan CNN.

Në këtë pikë, Lemay dhe Pelletier, të cilët kanë qenë të martuar për 12 vjet, kishin vënë re se dy nga djemtë e tyre, Colin, tani shtatë vjeç dhe Laurent, tani pesë, po përjetonin të njëjtat simptoma.

Frika e tyre u konfirmua kur në vitin 2019 djemtë u diagnostikuan me të njëjtin çrregullim gjenetik; djalit të tyre tjetër Leo, tani nëntë vjeç, iu dha gjithçka e qartë.

“Nuk ka asgjë që mund të bësh vërtet”, thotë Lemay, duke shpjeguar se aktualisht nuk ka asnjë kurë apo trajtim efektiv për të ngadalësuar përparimin e retinitit pigmentoz.

“Ne nuk e dimë se sa shpejt do të shkojë, por ne presim që ata të jenë plotësisht të verbër nga mesi i jetës.”

Pasi u pajtuan me lajmin, çifti e përqendruan vëmendjen e tyre në ndihmën ndaj fëmijëve të tyre në mënyër që ata të fitonin aftësitë që do t’u duheshin për tu përshatur me kushe të tjera në jetën e tyre.

Kur mjeku i Mia-s i sugjeroi që ta mbushni me “kujtime vizuale”, Lemay kuptoi se ekzistonte një mënyrë vërtet e pabesueshme që ata mund të bënin pikërisht këtë për të dhe për fëmijët e tjerë.

“Mendova, ‘Nuk do t’i tregoj asaj një elefant në një libër, do ta çoj për të parë një elefant të vërtetë”, shpjegon ajo. “Dhe unë do ta mbush kujtesën e saj vizuale me imazhet më të mira, më të bukura që mundem”.

Ajo dhe burri i saj shpejt filluan të bëjnë plane për të kaluar një vit duke udhëtuar nëpër botë me fëmijët e tyre.

Logo

Kuriozitete
Familja kanadeze përqark botës përpara se fëmijët të verbohen plotësisht

By
Desk
12/09/2022 17:52

Vajza e tyre Mia ishte vetëm tre vjeç kur çifti kanadez Edith Lemay dhe Sebastien Pelletier vunë re për herë të parë se ajo kishte probleme me shikimin.

Disa vjet pasi e çuan për herë të parë tek një specialist, Mia, më e madhja nga katër fëmijët e tyre, u diagnostikua me retinitis pigmentosa, një gjendje e rrallë gjenetike që shkakton humbje ose rënie të shikimit me kalimin e kohës, shkruan CNN.

Në këtë pikë, Lemay dhe Pelletier, të cilët kanë qenë të martuar për 12 vjet, kishin vënë re se dy nga djemtë e tyre, Colin, tani shtatë vjeç dhe Laurent, tani pesë, po përjetonin të njëjtat simptoma.

Frika e tyre u konfirmua kur në vitin 2019 djemtë u diagnostikuan me të njëjtin çrregullim gjenetik; djalit të tyre tjetër Leo, tani nëntë vjeç, iu dha gjithçka e qartë.

РЕВОЛУЦИОНЕРНО ОТКРИТИЕ: Македонскиот студент по медицина на Харвард откри метод кој ви помага да изгубите 25 килограми за 28 дена
“Nuk ka asgjë që mund të bësh vërtet”, thotë Lemay, duke shpjeguar se aktualisht nuk ka asnjë kurë apo trajtim efektiv për të ngadalësuar përparimin e retinitit pigmentoz.

“Ne nuk e dimë se sa shpejt do të shkojë, por ne presim që ata të jenë plotësisht të verbër nga mesi i jetës.”

Вратете го видот на која било возраст со овој метод…не се потребни операции !!!
Pasi u pajtuan me lajmin, çifti e përqendruan vëmendjen e tyre në ndihmën ndaj fëmijëve të tyre në mënyër që ata të fitonin aftësitë që do t’u duheshin për tu përshatur me kushe të tjera në jetën e tyre.

Kur mjeku i Mia-s i sugjeroi që ta mbushni me “kujtime vizuale”, Lemay kuptoi se ekzistonte një mënyrë vërtet e pabesueshme që ata mund të bënin pikërisht këtë për të dhe për fëmijët e tjerë.

“Mendova, ‘Nuk do t’i tregoj asaj një elefant në një libër, do ta çoj për të parë një elefant të vërtetë”, shpjegon ajo. “Dhe unë do ta mbush kujtesën e saj vizuale me imazhet më të mira, më të bukura që mundem”.

Ajo dhe burri i saj shpejt filluan të bëjnë plane për të kaluar një vit duke udhëtuar nëpër botë me fëmijët e tyre.

Ndërsa Lemay dhe Pelletier udhëtonin shpesh së bashku përpara se të bëheshin prindër dhe kishin marrë fëmijët e tyre në udhëtime të ndryshme, marrja përsipër e një udhëtimi të zgjatur si një familje nuk ishte dukur e realizueshme më parë.

“Me diagnozën kemi një urgjencë”, shton Pelletier, i cili punon në financë. “Ka gjëra të shkëlqyera për të bërë në shtëpi, por nuk ka asgjë më të mirë se të udhëtosh”.

Familja prej gjashtë anëtarësh fillimisht duhej të nisej në korrik 2020 dhe kishte planifikuar një itinerar të thelluar që përfshinte udhëtimin përmes Rusisë me rrugë tokësore dhe kalimin e kohës në Kinë.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.