Si të hiqni dorë nga një marrëdhënie që ju streson?

news
Advertisement

Hulumtimet tregojnë se të kesh miqësi ambivalente në jetën tënde – marrëdhënie ku ndërveprimet ndonjëherë janë mbështetëse dhe pozitive dhe nganjëherë armiqësore ose negative – në fakt mund të shkaktojnë më shumë stres sesa marrëdhëniet që janë vazhdimisht negative.Kjo sepse mund të mos relaksoheni kurrë kur jeni rreth këtyre njerëzve, por as nuk qëndroni plotësisht vigjilent, kështu që jeni më të prekshëm kur ka konflikt. Është i ngjashëm me stresin kronik, ku trupi juaj nuk rikuperohet kurrë plotësisht nga stresi që përjetoni përpara se të shkaktohet nga stresori tjetër.Konflikti në marrëdhënie dhe stresi është treguar gjithashtu se kanë një ndikim të qartë negativ në shëndet, duke ndikuar në presionin e gjakut, sëmundjet e zemrës dhe probleme të tjera shëndetësore. Ato gjithashtu mund të ndikojnë në mirëqenien tuaj emocionale, duke ju bërë të ndiheni të rraskapitur, të mbingarkuar dhe më pak të sigurt në trajtimin e stresit tjetër me të cilin përballeni në jetë.Është në interesin tuaj më të mirë të rivlerësoni marrëdhëniet tuaja dhe të minimizoni apo edhe eliminoni këto marrëdhënie negative. Këshillat e mëposhtme mund t’ju ndihmojnë të minimizoni stresin e marrëdhënieve ambivalente kur keni nevojë.Bëni një listëBëni një listë të njerëzve në jetën tuaj. Përfshini të gjithë ata që ju vijnë në mendje kur mendoni për miqtë tuaj, duke përfshirë ata me të cilët komunikoni vetëm në mediat sociale, ata që takoni rregullisht dhe gjithë të tjerët. Përfshini edhe partnerët romantikë, si ata që janë aktualisht në jetën tuaj, po ashtu edhe ata që mund të kthehen në një moment.Njihni probleminShqyrtoni marrëdhënien tuaj për të parë nëse është një përfitim apo një dëm për ju. Më poshtë janë një sërë pyetjesh që mund t’i bëni vetes për të vlerësuar cilësinë aktuale të marrëdhënies suaj.Pyetjet që duhet të bëni:A ia vlen kjo marrëdhënie, krahasuar me sasinë e punës që kërkohet për ta mbajtur atë?A është ky një person që do të zgjidhja ta kisha në jetën time nëse do ta takoja sot? Apo e kam mbajtur këtë marrëdhënie nga zakoni?A më bën ky person të ndihem mirë me veten? Nuk jam rehat pranë tyre?A është ky mik konkurrues me mua në një mënyrë negative?A më pëlqen kush jam kur jam me ta? Apo duket se nxjerrim më të keqen tek njëri-tjetri?Sa thellë mund t’i besoj këtij personi? A mund të mbështetem tek ai nëse do të më duhej? A mund t’i ndaj lirisht ndjenjat e mia?A kemi interesa dhe vlera të përbashkëta? Nëse jo, a përfitoj unë nga dallimet?A marr aq sa jap?Nëse do t’i jepja kësaj marrëdhënieje përpjekjen që meriton, a do më sillte përfitime dhe do ta pasuronte jetën time?Pasi t’u përgjigjeni disa prej këtyre pyetjeve, do të keni një pasqyrë më të qartë nëse marrëdhënia po i shtohet pozitivisht apo negativisht jetës tuaj.Rrethoni nga ata njerëz që besoni se kanë një ndikim pozitiv në jetën tuaj ose ata që munden, duke pasur parasysh një sasi të përshtatshme kohe dhe energjie. Përndryshe, largojini.Mendoni për përfitimetMendoni për përfitimet e largimit nga marrëdhënia. Cilat janë efektet pozitive nëse nuk e keni më këtë person në jetën tuaj? Bëni një listë me të gjitha gjërat që do të jeni në gjendje të bëni, të gjitha gjërat me të cilat nuk do të duhet të përballeni dhe të gjitha arsyet pse jeta juaj është më e mirë pa këtë marrëdhënie stresuese. Shkrimi i këtyre mund t’ju ndihmojë të përballeni.Shkruaj një letërMund të jetë e vështirë për t’i dhënë fund një lidhjeje, edhe nëse marrëdhënia nuk është pozitive. Merrni parasysh të shkruani të gjitha ndjenjat tuaja në një letër. Ju mund t’ia jepni letrën tuaj personit ose ta hidhni atë. Shfrytëzimi i mundësisë për të shkruar dhe përpunuar ndjenjat tuaja mund t’ju ndihmojë t’ju jap qartësinë dhe guximin që ju nevojitet për të ecur përpara.Identifikoni atë që hezitoni të lini të shkojëMund të jetë vërtet e vështirë për t’i dhënë fund një marrëdhënieje, veçanërisht kur ka disa aspekte pozitive. Dhe mund të jetë veçanërisht e vështirë nëse personi që ju streson është dikush që luan një rol të madh në jetën tuaj.Falini ata (dhe veten tuaj)Jo vetëm të harrosh, por të falësh vërtet dikë mund të jetë më mirë për shëndetin tënd, sipas një studimi të vitit 2012 të botuar në Psychosomatic Medicine. Sigurohuni që të falni edhe veten për çdo gjë që ka ndodhur në të kaluarën. Ju nuk mund ta ndryshoni të kaluarën, kështu që nuk ka kuptim të qëndroni të lidhur me të. Është koha për të ecur përpara. Punoni në marrëdhënien tuaj me veten.Kërkoni ndihmëNëse keni vështirësi në përpjekjen për t’u larguar nga një marrëdhënie negative, mos kini frikë të kërkoni ndihmë. Mund të jetë e dobishme të flisni me dikë, si një mik të ngushtë ose një anëtar të familjes, për betejën tuaj. Përndryshe, ju gjithashtu mund t’i besoni një terapisti ose një profesionisti tjetër të shëndetit mendor, i cili mund të sigurojë përfitimin shtesë për t’ju ndihmuar të mësoni mekanizma të rinj përballues dhe të përballeni me stresin e marrëdhënies suaj.Fuqizojeni vetenPërjetimi i problemeve në një marrëdhënie me një mik ose një anëtar të familjes mund të dëmtojë vërtet. Nxitja e elasticitetit mund t’ju ndihmojë të fuqizoni veten për të kapërcyer këtë sfidë të jetës. Për shembull, sigurohuni që të rrethoheni me njerëz mbështetës dhe të dhembshur, të përqendroheni në gjetjen e qëllimit dhe të kujdeseni për shëndetin tuaj fizik dhe mendor.Ec përparaPasi të keni kaluar nëpër këto ushtrime, është koha që të fokusoheni më shumë në marrëdhëniet që keni me njerëzit emrat e të cilëve i keni rrethuar. Marrëdhëniet e shëndetshme dhe mbështetëse e meritojnë kohën dhe energjinë që jepni për to. Jepuni atyre kohën dhe vëmendjen që meritojnë.Për sa i përket emrave që keni kryqëzuar, mund të vendosni nëse dëshironi të vazhdoni t’u dërgoni letrat e festave dhe të mbani një raport miqësor kur t’i shihni, ose nëse doni të bëni një pushim të pastër. Por mos lejoni që ata të vazhdojnë të shtojnë stresin dhe negativitetin në jetën tuaj. Rezervoni energjinë tuaj për miqtë e vërtetë. (Verywellmind)

Advertisement
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.