Во САД прогласија вонредна состојба во јавното здравство поради мајмунските сипаници

news
Advertisement

Властите во САД прогласија вонредна состојба во јавното здравство поради мајмунските сипаници.

Advertisement

Таквиот потег ќе ослободи средства за итни случаи и ќе укине некои бирократски пречки, јавија американските медиуми.

Објавата доаѓа повеќе од една недела откако Светската здравствена организација прогласи глобална здравствена вонредна состојба поради избувнувањето на тој вирус.

– Подготвени сме за наш одговор на следно ниво во справувањето со тој вирус и го повикуваме секој Американец сериозно да ги сфати мајмунските сипаници, нагласи секретарот за здравство, Ксавиер Бесера, на брифингот со новинарите.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.