Која изневера е по тешка, на мажот или жената?

news
Advertisement

Секој има различни причини за изневерување – некои се пијани и глупави, а некои не се чувствуваат исполнети од нивната сегашна врска.
Но, една студија сугерира дека причините зошто некој изневерува може да се разликуваат по пол

Advertisement


Истражувањето кое опфати 2.000 Американци и Европејци откри дека причините за изневерувањето кај мажите и жените се сосема различни.
На прашањето зошто изневерувале, Американките и Европејките го имаа истиот одговор: Чувствуваа дека партнерот не им обрнува доволно внимание!

Така, повеќето од причините зошто жените изневеруваат биле слични меѓу нив, велејќи дека личноста со која го изневерувале партнерот отсекогаш била тука за нив и дека секогаш се сомневале во врската.

Но, кога на мажите им беше поставено истото прашање, одговорите беа различни. Европски и американски мажи рекоа дека ја изневерувале својата партнерка затоа што некој друг е многу привлечен/заводлив!
Други причини зошто мажите изневерувале биле недостатокот на доволно секс во врската, често биле малтретирани од атрактивни жени итн.

Врз основа на оваа анкета, експертите велат дека мажите се повеќе фокусирани на чинот на физичко изневерување, додека жените изневеруваат емотивно!

Алтернативно, авторите на студијата покажаа дека жените имаат поголема самоконтрола од мажите.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.