Намалена желба за секс и губење на косата: Новооткриени симптоми на продолжен ковид

news
Advertisement

Истражувачки тим од Универзитетот во Бирмингем откри и објави дека опаѓањето на косата и намалениот сексуален нагон се два нови симптоми на долгорочен ковид. Во исто време, канадските научници од Медицинскиот факултет во Алберта објавија податоци дека шест отсто од децата страдаат од т.н. продолжен ковид.

Advertisement

На листата на бројни симптоми кои остануваат како последица на долготрајниот ковид, најчести досега се губење мирис, отежнато дишење и болки во градите, но и амнезија, неможност за изведување одредени движења и халуцинации.

Експертите, во зависност од природата на симптомите, формираа три групи на проблеми со кои се соочуваат оние кои страдаат од Ковид – тоа се респираторни проблеми, ментално здравје и когнитивни проблеми.

Тим од Универзитетот во Бирмингем ги следеше електронските здравствени досиеја на 2,4 милиони луѓе во Велика Британија, собрани помеѓу јануари 2020 година и април 2021 година, и откри дека пациентите имале нови здравствени проблеми повеќе од три месеци откако се заразиле со Ковид.

Истражувачите пресметале дека оние кои имале Ковид имаат 6,5 пати поголема веројатност да го изгубат сетилото за мирис 12 недели откако биле заразени со вирусот во споредба со оние кои не биле заразени.

Нашата Анализа На Податоците За Факторите На Ризик Е Од Особен Интерес Бидејќи Ни Помага Да Размислиме Што Потенцијално Може Да Предизвика Или Да Придонесе За Долгорочен Ковид – Вели Професор Д-Р Шамил Харун Од Универзитетот Во Бирмингем.

Од друга страна, студија на истражувачи од Медицинскиот факултет во Алберта го потврди присуството на долгорочен ковид и кај децата.

Најчести долгорочни симптоми кај децата се замор, слабост, кашлица, како и проблеми со дишењето, кои траат со месеци по инфекцијата. Оваа студија опфатила 1.884 деца од дури осум земји.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.