Петков: Додека Трифонов пееше за Македонија, неговите министри без контрола бараа милијарди левови

news
Advertisement

Премиерот на Бугарија во заминување, Кирил Петков, во специјално обраќање рече дека во Бугарија нема услови за апокалипса, јави дописникот на МИА од Софија. Петков го идентификуваше Слави Трифонов како тројански коњ во неговата влада, додавајќи дека верува дека тој веќе е дел од историјата.

Advertisement

– Додека тој пееше за Македонија, неговите министри без контрола бараа милијарди левови, рече и Кирил Петков. Тој ги повика бугарските граѓани повеќе да не дозволуваат вакви политичари и ги побара повеќе да бараат од политичарите. Бугарија може и повеќе, категоричен беше Петков. За кратките седум месеци се виде како две милијарди лева (1 милијарда евра) можат да одат за економски мерки за сите луѓе, наместо за џебовите на дваесетте, наведува Кирил Петков во своето обраќање. Тој ги обвини и претходните раководители на ГЕРБ за кражбите што ги направиле. Според неговите зборови, во политиката во Бугарија има „нови месии“ кои само кажуваат лаги и ветуваат напуштање на ЕУ и НАТО. Петков рече дека преодната влада на Бугарија до пролет може да обезбеди поевтин течен гас и додаде дека неговата влада одговорен за отпочнување на гасната врска со Грција, што ќе обезбеди пониски цени на гасот за Бугарија. Петков објави дека неговата влада на преодната влада и остава буџетски суфицит од 1,5 милијарди лева (750 милиони евра), а обезбедени се и 13 милијарди лева (6,5 милијарди евра) од Планот на ЕУ за закрепнување и одржливост, кои се поврзани со усвојувањето на антикорупциско законодавство и мерки. Петков потсети дека тој и неговата влада беа соборени толку брзо бидејќи ги нападнаа шемите за милијарди исцедени од изградбата на патишта, граничната контрола и железничкиот транспорт во Бугарија./Opserver.mk/

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.