Србите претепале семејство косовари кои патувале за Швајцарија

news
Advertisement

Поранешниот градоначалник на Митровица, Агим Бахтири изјави дека едно косовски семејство кое одело во Швајцарија било претепано на северот на Косово од маскирани групи и им бил одземен автомобилот.

Advertisement

Бахтири рече дека сега се лекуваат во Регионалната болница Северна Митровица и дека нивната здравствена состојба е стабилна.

„Ситуацијата на север е тензична поради озлогласените српски криминални групи насочени од Белград. Припадниците на овие маскирани српски групи запреле едно косовски семејство кое одело во Швајцарија, го претепале и им го одзеле автомобилот. Овие граѓани се лекуваат во болницата во Митровица која штотуку ја посетив и за среќа нивната здравствена состојба е стабилна“, напиша тој.

Тој понатаму апелираше до Србите да не се приклучуваат на криминалните групи на север и побара од институциите да го спроведат Уставот и законите.

„Ги повикувам српските граѓани на Република Косово да не се приклучуваат на криминални групи на север и да придонесат за смирување на ситуацијата. Република Косово е независна и суверена држава и никој не може да ја загрози нејзината безбедност и територијален интегритет. Институциите на Косово се должни да го паметат спроведувањето на Уставот на секоја дланка на терористот“, заклучи тој.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.