Авион не слета на својата дестинација во Адис Абеба: Пилотите на Боинг си заспале

news
Advertisement

Податоците добиени од страната покажуваат дека авионот на 15 август летал на 37.000 стапки со автопилот кога не успеал да слета на наменетата дестинација.
Постојат индиции дека двајца пилоти пропуштиле да слетаат на летот од Картум, Судан до Адис Абеба, Етиопија, бидејќи заспале, а инцидентот се случил на Боинг 737-800 на Ethiopian Airlines, се вели во извештајот на веб-страницата за комерцијална авијација Aviation Herald.

Податоците до кои дојде сајтот покажуваат дека на 15 август авионот крстарел на 37.000 стапки на автопилот кога не успеал да слета на планираната дестинација, а тоа е меѓународниот аеродром во Адис Абеба Боле, пренесува Си-Ен-Ен.
Контролата на летање очигледно не можела да стигне до екипажот и покрај неколкуте обиди да се воспостави контакт, но алармот бил вклучен бидејќи авионот ја прегазил пистата и продолжил на рутата.

Air Vehicle, Commercial Airplane, Flying, Clouds

Авионот потоа почнал да се спушта и безбедно слетал околу 25 минути подоцна.
Авијацискиот аналитичар Алекс Мачерас подоцна изрази неверување за „длабоко вознемирувачкиот инцидент“, за кој посочи дека можеби е резултат на исцрпеност на пилотот.
– Заморот на пилотите не е ништо ново и продолжува да претставува една од најзначајните закани за безбедноста на воздухот – напиша тој на Твитер.

Advertisement
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.