Ако имате некоја од овие 21 опасна апликација на вашиот телефон, веднаш избришете ја

news
Advertisement

МАГАЗИНАко имате некоја од овие 21 опасна апликација на вашиот телефон, веднаш избришете јаОбјавено пред 5 минути на март 12, 2024Од Порта.мк

Advertisement

Експертите за сајбер безбедност открија опасни апликации за паметни телефони кои никогаш не треба да ги преземаме. Експертите составија листа на апликации и ја опишаа како листа на најлошите апликации за Android од минатата година, според Malware Fox.

Многу безбедносни експерти предупредуваат дека луѓето треба да избегнуваат преземање апликации од трети страни поради малициозен софтвер и безбедносни проблеми. За жал, официјалните продавници за апликации како Google Play Store и Apple App Store можат да бидат исто толку опасни.

Ниту Google Play store не е безбеден

Хакерите наоѓаат различни начини да ги заобиколат безбедносните мерки. Google Play е особено ранлив, и поради популарноста на Android и поради тоа што нема затворен систем како Apple.

Корисниците исто така веруваат дека на тие официјални платформи сите апликации се легитимни и доверливи, но тоа може да биде опасно и корисниците сепак треба да бидат прилично внимателни.

„Важно е да се знае дека повеќето од овие апликации се достапни и на Google Play Store“, предупредуваат експертите.

Тие советуваа веднаш да го избришете доколку забележите опасни апликации на вашиот телефон, пренесува The Sun. Треба да ги пријавите и на Google ако ги забележите на платформата.

Секогаш е најдобро да преземете апликација од реномирана продавница и да направите сопствено истражување пред да ја преземете.

Списокот вклучува и емотикони, опасни апликации за уредување фотографии и пораки. Ако некоја апликација има само мал број сомнително позитивни критики или голем број негативни критики, можеби вреди да се избегне.

Најлоши апликации:

Fare Gamehub and Box
Hope Camera-Picture Record
Same Launcher and Live Wallpaper
Amazing Wallpaper
Cool Emoji Editor and Sticker
Simple Note Scanner
Universal PDF Scanner
Private Messenger
Premium SMS
Blood Pressure Checker
Cool Keyboard
Paint Art
Color Message
Vlog Star Video Editor
Creative 3D Launcher
Wow Beauty Camera
Gif Emoji Keyboard
Instant Heart Rate Anytime
Delicate Messenger
Beauty Slimming Photo Editor
GIF Camera Editor Pro
/ март 12, 2024Од Порта.мк

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.