ДИРЕКТИВАТА НА ХИТЛЕР ЈА ДОНЕСЕ ДИПЛОМАТ: Документот на германскиот лидер за нападот на Југославија пристигна во Србија, чекаат предавање во владата

news
Advertisement

ПОЗНАТАТА Хитлерова директива 25, со која германскиот фирер на 27 март 1941 година нареди напади врз Кралството Југославија и Грција, а која неодамна беше купена на „онлајн“ аукција во САД, пристигна во Србија!

Advertisement

Нашиот дипломат ја презеде директивата во Америка од аукциската куќа, на околу стотина километри од Вашингтон, на Свети Никола, на 19 декември, а во следните осум дена беше добро чувана во амбасадата, во главниот град на САД.

Таа со истиот дипломат, ноќта меѓу средата и четвртокот, во Србија допатувала со задоцнет лет, за на 28 утрото да се чува во сеф во Владата на Србија.

Откако ќе се организира официјалното предавање на челниците на белградскиот Музеј на жртвите на геноцидот, овој исклучително важен историски документ, купен за 42.500 американски долари, ќе се најде во овој музеј. Неговите експерти открија дека Директивата се продава на јавно наддавање, а парите за купување ги дала Владата на Србија и на барање на претседателот на Републиката да ја откупи.

Како што потврдија „Новости“, Директивата 25 ќе биде изложена од 10 јануари до 15 февруари, односно до Националниот ден, во Националниот музеј на Србија, а граѓаните ќе можат да го видат нејзиниот оригинал.

ИЗВОР. https://4news.mk/direktivata-na-hitler-ja-donese-diplomat-dokumentot-na-germanskiot-lider-za-napadot-na-jugoslavija-pristigna-vo-srbija-chekaat-predavane-vo-vladata/?fbclid=IwAR2C04WNuwo8ImjKiuesYMlerZg-P9UZCNoP-UGrtVNrOai5yWUjFPeyEP4

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.