Идната премиерка на Италија: На Тито да му се одземе орденот, тој е одговорен за колеж

news
Advertisement

Нејзината партија Браќа на Италија израснала од Социјалното движење (МСИ), а го формирале поддржувачите на Бенито Мусолини по неговата смрт во април 1945.

Advertisement

Мелони инсистира дека во нејзината партија која има евроскептична, националистичка програма „нема место за носталгија по фашизмот“. Сепак, ги отфрла повиците од партиското лого да го отстрани пламенот во боите на италијанското знаме преземен од логото на неофашистичката МСИ.

Во меѓувреме, почнаа да се објавуваат некои нејзини претходни изјави кои се однесуваат на Хрватска и поранешна Југославија.

„Јас секогаш бев против влегувањето на Хрватска во ЕУ сè додека не дојде до враќање на имотите на Италијанците. Да не зборувам за враќањето, директно, на Истра и Далмација“, кажа своевремено Мелони, кој пред неколку месеци објави статус за Јосип Броз Тито.

„Апсурдно е да му се укажува чест некому кој е одговорен за колеж на Италијанци. Браќата на Италија уште одамна претставија предлог закон за да се стави крај на овој срам. Жртвите и нивните најблиски заслужуваат почит и правда: веднаш да му се одземе орденот на Италијанската Република на маршалот Тито“, напиша Мелони во февруари оваа година на својот профил на Фејсбук./MKD

LINK: https://www.mkd.mk/svet/vesti/idnata-premierka-na-italija-na-tito-da-mu-se-odzeme-ordenot-toj-e-odgovoren-za-kolezh

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.