Shenjat e hershme të sëmundjes së zemrës shfaqen në sy (FOTO)

news
Advertisement

Mjekët e syrit mund të jenë në gjendje të zbulojnë shenja të sëmundjes së zemrës gjatë një ekzaminimi gjithëpërfshirës të syrit, thonë ekspertët, shkruan aao, transmeton klankosova.
Një studim i ri zbulon se njerëzit me sëmundje të zemrës priren të kenë retina të shënjuara nga provat e sulmit në sy.
Sulmet në sy ndodhin kur syrit i mungon qarkullimi i gjakut dhe oksigjeni, duke shkaktuar vdekjen e qelizave. Kjo krijon një shenjë, të quajtur lezion perivaskular ishemik i retinës. Këto shenja mund të dallohen kur oftalmologët përdorin një mjet imazherie të quajtur tomografia e koherencës optike, ose OCT, për ta parë nga afër retinën.

Advertisement


Skanimet OCT të retinës (si ajo e fotos më sipër) janë mënyra të vlefshme për të zbuluar sëmundjet dhe mosfunksionimin në të gjitha pjesët e trupit – jo vetëm sytë, thotë okulisti dhe zëdhënësi i Akademisë Joseph Nezgoda, MD, specialist i retinës. Skanimet e syve mund të zbulojnë shenja të sëmundjes së Alzheimerit, Parkinsonit dhe kushteve të tjera themelore shëndetësore.

Si mund të zbulojnë ekzaminimet e syve sëmundjet e zemrës?
Syri është i vetmi vend në trup ku një mjek mund të shohë veprimin e gjallë të enëve të gjakut, nervave dhe indeve lidhëse pa u mbështetur në një procedurë invazive. Kjo është arsyeja pse mjekët e syrit janë shpesh të parët që zbulojnë gjendjet shëndetësore, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë, goditjen në tru dhe më shumë.

Teksa shenjat e lëna pas nga sulmet në sy mund të jenë të pranishme në numër të ulët te njerëzit e shëndetshëm, ata me sëmundje të zemrës priren të kenë një numër shumë më të madh. Studiuesit arritën në këto rezultate duke shqyrtuar të dhënat mjekësore të 84 njerëzve me sëmundje të zemrës dhe 76 njerëzve të shëndetshëm, të cilët të gjithë kishin bërë një skanim OCT të retinës.

Zbulimi i hershëm i sëmundjeve të zemrës mund të shpëtojë jetë
Studimi i ri i shton listës së kushteve shëndetësore që një ekzaminim i syve mund të ndihmojë në zbulime.
“Okulisti mund të jetë në gjendje të marrë një imazh të syrit tuaj për të ndihmuar në gjetjen e sëmundjeve kardiovaskulare më herët se më parë”, thotë Nezgoda.

Për njerëzit me sëmundje të zemrës – shkaku numër një i vdekjeve në mbarë botën – diagnoza dhe trajtimi i hershëm mund të ndihmojnë në parandalimin e një ataku në zemër ose goditjeje në tru.
Në të ardhmen, oftalmologët mund t’i referonin pacientët te një kardiolog nëse vërenin sulm në sy në skanimin OCT, veçanërisht nëse pacienti nuk ka pasur një kontroll shëndetësor gjithëpërfshirës apo edhe një histori familjare të sëmundjeve të zemrës.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.