Ненад со семејството одгледува 90 кози: Има пари во нив, она што ме радува е и синот Бојан кој останува тука, не сака да оди за Германија

news
Advertisement

Семејството Њежиќ од хрватското село Велика Барна се занимава со одгледување на неколку раси кози. „Со овој бизнис се занимаваат втора година, релативно сме нови“, го започнува својот разговор Никола за „Златно Класје“.
Како што открија за тимот на Земјоделската телевизија, тие претходно се занимавале со одгледување молзни крави, но поради неисплатливост преминале на производство на козјо млеко.
„Од расите имаме албина, санска и некои мешани раси, а подобри се покажаа алпските и планираме да купиме повеќе и на тој начин да го прошириме стадото. Имаме сигурен откуп.“, рече Никола, додавајќи дека во моментов одгледуваат околу 90 од нив, а целта им е да достигнат 150 грла. Како што вели, кога имаш толкав број добри грла, тогаш и заработката е добра.

Advertisement
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.