Оливера, самохрана мајка на пет деца, бара покрив над глава – додека таа бере капини, најмалата ќерка мора да меси леб

news
Advertisement

Оливера Живковиќ е самохрана мајка на пет прекрасни деца, со кои живее како потстанар. Без вода во куќата, фрижидер, машина за перење и со скромни примања, секојдневието на ова семејство не е воопшто лесно.

Advertisement

Алекса (13), Никола (12), Александра (11), Соња (10) и најмладиот Оливер кој има само 4 години живеат во стара куќа со трошен мебел. Не бараат многу, само основни услови за живот.

Слушајќи за оваа тешка приказна, хуманитарецот Дејан Марковиќ Милошевиќ од Куршумлија го посетил семејството Живковиќ за да слушне за нивната гол гота со која се бо рат секој ден најдобро што знаат.

-Нивниот вкупен приход е 9.000 дeнари. Најблиската продавница е оддалечена околу 4 километри. Куќата во која живеат не е нивна, им ја дал роднина бидејќи немале каде да живеат.

Немаат апарати за домаќинство, само еден шпорет на дрва и една електрична рингла – изјави Марковиќ за Телеграф.рс, додавајќи дека најдобар впечаток кај него оставило доброто воспитување на децата.

– Одамна не сум видел толку добро воспитани деца. Да речеме, кога разговаравме, а девојките сакаат да ме прашаат нешто, мора да кренат два прста, како на училиште. Никогаш не сум го видел тоа – вели тој.

Оливера работи напо рна физичка работа и оди да работи како наемник за да ги нахрани. -Оди и бере сезонско овошје. Со неа често оди и нејзината ќерка, како и нејзините два постари сина

Кога дојдов, тие момчиња отидоа да берат капини за да имаат некој денар за себе. Ќерката која има 11 години останува дома и подготвува ручек додека да дојдат, дури им меси леб – вели хуманитарецот.

Како што вели Дејан, на ова прекрасно семејство прво треба да му се обезбеди пристоен покрив над главата, каде што ќе имаат нормални услови за живот.

– Им треба и домување и финансиска помош. Децата се навистина интелигентни и добри, треба да им се даде шанса за нормален живот. Да речеме, сега кога дојдов, донесов слатки. Најмалиот син веднаш зеде малку и ја одвоил за браќата и сестрата – истакна Марковиќ.

Доколку сакате да му помогнете на семејството Живковиќ и да им вратите насмевки на лицата на овие прекрасни деца, можете да го направите тоа со уплата на следната сметка:

205 900103073677 988, Оливера Живковиќ Божановиќ.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.