Почнува отстранувањето на барикадите во северно Косово

news
Advertisement

Почнаа да се отстрануваат блокадите од патиштата кои водат до граничните пунктови во Јариње и Берњак, кои вчера ги воспоставија локалните Срби кои се противат на одлуките на Владата на Косово за српските регистарски таблички и документи.

Advertisement

Од РЕЛ известуваат дека во селото Рударе започнало влечење возила кои биле поставени како барикади на патот.

Оваа акција доаѓа откако Владата на Косово одлучи да ги одложи мерките за реципроцитет со Србија за прашањето на регистарските таблички и личните карти.

Барањето за одложување на одлуката го даде американскиот амбасадор во Косово, Џеф Ховениер.

По конференцијата на американскиот амбасадор, Владата на Косово соопшти дека ги суспендирала одлуките за реципроцитет на еден месец, 1 септември 2022 година, под услов да се отстранат барикадите поставени на граничните точки.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.