Продолжуваат реакциите по презентирањето на новата даночна реформа

news
Advertisement

Ова е ставот на дел од економистите откако финансии ги презентираше идните даноци кои се во план да стартуваат од наредната година.

Advertisement

Според Бранимир Јовановиќ, од Виенскиот институт за меѓународни економски истражувања – најголема грешка е што се планира да се одложи воведувањето на прогресивниот данок, па така нема да се даночат богатите, туку повторно ќе се удри по посиромашните граѓани.

Јовановиќ со критики и околу најавените нови даноци, откако првиот финансиер Бесими кажа дека се планира да се плаќаат придонеси за хонорарците, граѓаните и фирмите да плаќаат данок на каматите на штедните влогови и фирмите да плаќаат данок за реинвестирана добивка.

Финансии планира од новите давачки во државната каса да се слеат дополнителни 54 милиони евра кои ќе ја намалат дупката во буџетот, а и ќе се користат за капитални инвестиции. Сепак, за сите решенија најпрво ќе следи јавна дебата, па Бесими остави можност тие да бидат променети.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.