ШЕФЧОВИЧ: ЗАЕДНИЧКАТА НАБАВКА НА ГАС ДА ПОЧНЕ ПРЕД ЛЕТОТО

news
Advertisement

– Европската комисија сака земјите од ЕУ да започнат заеднички набавки на гас пред летото, во обид да се избегне недостиг на снабдување следната зима, изјави денеска потпретседателот на Европската комисија Марош Шефчович.

Advertisement

„Работиме на густ распоред за да се подготвиме навреме за следната зима и сезоната за полнење складишта“, рече Шефчовиќ, по првиот состанок на претставниците за координација на планираните набавки на земјите од ЕУ.

Тој ги повика земјите-членки да се вклучат во пазарот на гас во нивните земји да ја проценат количината на гас што ќе ја купат заедно.

Шефчович побара од земјите-членки да потврдат дали се заинтересирани да се приклучат на заедничката шема за купување гас на ЕУ, потег за кој Европската комисија се надева дека ќе и помогне на Европа да ги наполни складиштата.

Комисијата сака да ја објави количината на гас што европските земји планираат заедно да ја купат на пролет. Земјите на ЕУ мора да се погрижат нивните локални компании да учествуваат во купувањето гас во запремнина од 15 отсто од гасот потребен за полнење складишта на таа земја до 90 отсто капацитет.

Низ ЕУ, барањата од 15 проценти изнесуваат околу 13 милијарди кубни метри гас, според податоците на Евростат.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.