Трифонов по стапките на Ердоган. Бугарија да стане председателска република

news
Advertisement

Лидерот на Бугарската партија “Има таков народ” Слави Теифунов излезе со предлог Република Бугарија да стане председателска република, пишуваат бугарските медии, пренесува monitor.mk. Тоj предложи референдум за ова прашање, со што би се решила долготрајната почитичка криза во Софија.

Advertisement

Идејата „Има таков народ“ за референдум за претседателска република секако не е договорена со претседателот Румен Радев. Ова е самоиницијатива која доаѓа од господинот Трифонов. Ваков став за Нова изрази Антон Кутев, портпаролот на канцеларијата.

„Оваа акција донекаде би ја прогласил за провокација. Социолозите за партијата на господинот Трифонов велат дека не е јасно дали ќе влезе во новиот парламент. Најтешко за новиот парламент ќе биде воопшто да има мнозинство. Така што дури и ако се одржи референдум, тешко дека ќе доведе до вистински промени во политичкиот систем на Бугарија. Затоа ви велам дека овој потег повеќе личи на предизборна провокација отколку на вистинска политичка акција“, објасни Кутев. И додаде дека е песимист дека тоа воопшто ќе се случи.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.