VMRO-ja dhe Levica me “sulme” pas refuzimit të nismës për referendum, Xhaferi: Ekziston Gjykata Kushtetuese, drejtohuni atje

news
Advertisement

Deputetët Nikolla Micevski nga VMRO-DPMNE dhe Dimitar Apasiev nga “E Majta kanë reaguar sot në Kuvend ndaj vendimit të djeshëm të kryeparlamentarit Talat Xhaferi, me të cilin është refuzuar nisma për referendum e paraqitur nga VMRO-DPMNE.

Advertisement

Micevski akuzoi Xhaferin se “përsëri ka marrë më shumë të drejta se sa kishte”.

Përsëri keni marrë më shumë të drejta se sa keni, diçka që nuk është përgjegjësi e juaja, dhe për atë që thoni se Nisma është antikushtetuese, do të thoja – të ndërtojmë një front për të luftuar krimin dhe politikanët e korruptuar”, tha Micevski.

Apasiev, nga ana tjetër, theksoi se kur paraqitet një nismë për referendum, kryetari i Kuvendit është i autorizuar vetëm formalisht dhe ligjërisht ta shqyrtojë nëse është në rregull apo jo. Refuzimi i nismës është një çështje serioze të cilën, siç tha Apasiev, Rregullorja e punës nuk e trajton si autorizim të folësit, por si autorizim të plenumit.

“Nuk keni asnjë autoritet tjetër, përveçse ta dorëzoni Iniciativën te Komisioni juridik-ligjdhënës, Komisioni amë dhe  Komisioni për Sistem Politik. Këto komisione duhet t’ju japin një mendim, ky është hapi i dytë – të thuhet nëse Nisma është e drejtë apo jo. Hapi i tretë është, nëse konstatohet se Nisma është e çrregullt, të vendoset në rendin e ditës të seancës së ardhshme parlamentare. Hapi i katërt është – Kuvendi, e jo Kryetari, me konkluzion të konstatojë nëse Nisma është e rregullt apo jo dhe vetëm atëherë në afat prej tri ditësh informohet propozuesi zyrtar, në rastin e Mickoskit. Ju keni dërguar një njoftim të zakonshëm që nuk është akt juridik dhe e keni shkelur të gjithë këtë përmes një interpretimi me forcë të Kushtetutës”, sqaroi Apasiev.

Xhaferi iu përgjigj akuzave se Kuvendi punon sipas Kushtetutës dhe Rregullores, dhe kryetari i Kuvendit është i obliguar t’i ndjekë gjërat jo vetëm si formë, por edhe përmbajtjen e tyre.

“Ky është  Kuvend, jo një gjykatë që ju të gjykoni. Nëse mendoni se keni të drejtë, ekziston një procedurë, një organ i duhur kushtetues i posaçëm, me kompetencat e duhura. Drejtohuni atje, ata do t’ju përgjigjen. Ekziston një Gjykatë Kushtetuese. E nëse ka punë edhe për Joveskin, thirreni edhe atë”, i ka thënë Xhaferi Micevskit.

Xhaferi i ka thënë Apasievit që t’i lexojë ligjet dhe se qëllimi i akuzës është të shënojë pikë politike.

“Besoj se do të keni mundësi të thoni atë që keni lexuar para studentëve. Ne jemi këtu në Kuvend, jo në universitet që ju të na mbani  leksione. Ju dëshironi të merrni pikë politike ditore”, tha Xhaferi.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.