КФОР е подготвен да интервенира доколку биде загрозена стабилноста на северот на Косово

news
Advertisement

Мисијата КФОР предводена од НАТО реагираше на развојот на настаните на север, велејќи дека внимателно ја следи тензичната ситуација и е подготвена да интервенира доколку е загрозена стабилноста, во согласност со нејзиниот мандат.

Advertisement

„Општата безбедносна ситуација во северните општини на Косово е напната. Нашата мисија КФОР предводена од НАТО е целосно фокусирана на секојдневното спроведување на мандатот на ОН за обезбедување безбедна и безбедна средина и слобода на движење за сите жители на Косово“, се вели во соопштението.

КФОР одржува видливо и агилно присуство на теренот и командантот на КФОР е во контакт со сите негови клучни соговорници, вклучително и претставници на косовските безбедносни организации и српскиот началник за одбрана.

„НАТО, исто така, продолжува целосно да го поддржува процесот на нормализација меѓу Приштина и Белград преку дијалогот олеснет од ЕУ и ги повикува сите страни да продолжат со преговорите. Важно е ова да продолжи. Ова е клучно за регионалниот мир и безбедност. Нема да има реални изгледи за подобра иднина на Балканот, без целосно почитување на човековите права и демократските вредности, владеењето на правото, внатрешните реформи и добрососедските односи. Конструктивниот дијалог е клучен за регионалната стабилност“, се додава во соопштението.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.