Матурантите и студентите денеска на протест

news
Advertisement

Матурантите и студентите денеска од 12:30 часот, пред зградата на Министерството за образование и наука, ќе одржат протест на кој ќе побараат олеснување на полагањето државна матура, но и подобрување на студентскиот стандард.

Advertisement

Протестот го организираат од Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците и студентите (ОДАС), како и движењето „Студентски отпор“.

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири во вторникот изјави дека за ова барање ќе треба да се разгледа дали и што дозволува законот да се промени во овој период за организација на државната матура. Тој најави дека наредната недела ќе има состанок со директорката на Државниот испитен центар (ДИЦ) за уште еднаш, како што рече, „да ја известиме јавноста кои се материјалите и што е предвидено во нив“ и барањето на учениците да се разгледа заедно со Сојузот на средношколци со кој, како што рече, има секојдневна комуникација.

Студентите се незадоволни од, како што велат, континуираната негрижа од МОН и непочитувањето на законските рокови за исплата на средствата за субвенциониран студентски оброк и за стипендија.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.