ДАЧИЌ ЈА ПОНУДИ СВОЈАТА ОСТАВКА: Еве кои се причините

news
Advertisement

Вицепремиерот и министер за внатрешни работи Ивица Дачиќ денеска им ја понуди функцијата на претседателот и премиерот на Србија, доколку, како што рече, некој верува дека со изјавата дека Србија ќе ги брани Србите на Косово, ги загрозил националните и државните интереси.

Advertisement

„Реков дека Србија не може мирно да гледа дали (косовскиот премиер Хашим) Тачи изврши вооружен напад на северот на Косово“. Што кажав погрешно?“, праша Дачиќ.

Тој потсети дека некои политичари од Србија го обвинуваат за „предизвикување војна“.

„Ако предупредам некого да не ги напаѓа Србите, не предизвикувам војна“, рече Дачиќ.

Денешните настани на Косово, како што нагласи Дачиќ, докажуваат дека тој бил во право кога рекол дека од Белград не треба да се испраќа порака дека Србија никогаш повеќе нема да војува.

Дачиќ објасни дека во време кога меѓународната заедница не сака да му даде до знаење на косовскиот премиер Хашим Тачи дека не треба да се предизвикуваат конфликти, неопходно е да се испрати јасна порака дека Србија нема да биде рамнодушна.

Тие ме обвинуваат дека сакам да предизвикам војна, па дури и некои од меѓународната заедница бараат од Тадиќ да се огради од мојата изјава. Ако јас сум проблемот, мојата позиција е на располагање на Тадиќ. Што требаше да кажам: напред Тачи“, рече Дачиќ, објаснувајќи дека го смета косовскиот премиер најодговорен за актуелната ситуација на северот на Косово.

Според Дачиќ, Србите не се тие што предизвикуваат војни и затоа е бесмислено да се каже дека Србија нема да војува.

„Тоа е како кога пишувате во пошта: во случај на грабеж, нема да се браниме. Тоа е лоша порака“, нагласи Дачиќ и рече дека „Србија не може да влезе во ЕУ плукајќи по себе“.

Извор. https://faktor.mk/dachikj-ja-ponudi-svojata-ostavka-eve-koi-se-prichinite?fbclid=IwAR37NdLzShvQ3ACnptZIEX9PgrqQawA5vHgOwYseYQIwRkRXhVJGhz3hUhU

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.