Elefantët mund të kenë “çelësin” për kurimin e kancerit, ja çfarë thotë shkenca

news
Advertisement

Ata kanë pesë herë më pak gjasa të vdesin prej tij sesa njerëzit, pavarësisht se kanë shumë më shumë qeliza që mund të ndryshojnë në tumore.

Advertisement

Gjitarët gjigantë përfitojnë nga 40 kopje të një gjeni që shkatërron kancerin, i njohur si p53, ndërkohë që njerëzit kanë vetëm dy.

Gjeni mund të ndalojë së punuari në raste të caktuara, por ekspertët e Universitetit të Oksfordit dhe Edinburgut kanë zbuluar se si ADN-ja shtesë e një elefanti e ndalon këtë të ndodhë.

Ata zbuluan se çdo grup p53 është paksa i ndryshëm, kështu që ka shumë më pak gjasa të çaktivizohet te elefantët

Profesori Fritz Vollrath i Oksfordit, një administrues i besuar i Save the Elephants, tha: “Kjo tregon se sa e rëndësishme është që jo vetëm t’i ruajmë, por edhe t’i studiojmë këto kafshë.Në fund të fundit, gjenetika dhe fiziologjia e tyre drejtohen të gjitha nga historia evolucionare, si dhe nga ekologjia dhe sjellja e sotme.”

Gjetjet janë publikuar në revistën Molecular Biology and Evolution dhe mund të ndihmojnë në drejtimin e rrugës drejt parandalimit më të mirë të kancerit.

Studiuesi tjetër, Profesor Robin Fåhraeus, nga Instituti Kombëtar Francez i Shëndetësisë dhe Kërkimeve Mjekësore në Paris, tha:

“Ky është një zhvillim emocionues për të kuptuarin tonë se si p53 kontribuon në parandalimin e zhvillimit të kancerit. Tek njerëzit, e njëjta proteinë p53 është përgjegjëse për të vendosur nëse qelizat duhet të ndalojnë shumimin ose të shkojnë në apoptozë (vdekje), por se si p53 e merr këtë vendim ka qenë e vështirë për t’u sqaruar”.

“Ekzistenca e disa llojeve p53 te elefantët me kapacitete të ndryshme, ofron një qasje të re emocionuese për të hedhur një dritë mbi aktivitetin e tij kundër tumorit,” tha ai.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.