Me kthimin e talibanëve, jeta e vajzave afgane është “shkatërruar”

news
Advertisement

Një grup humanitar tha se një vit pas kthimit në pushtet të talibanëve, vajzat afgane janë përballur me krizë të rëndë ekonomike dhe kufizime të reja që kanë shkatërruar jetën e tyre, duke i përjashtuar ato nga shoqëria dhe duke i lënë të uritura.
Si rezultat, një e katërta e vajzave afgane kanë shfaqur shenja depresioni, tha Save the Children në një raport të ri më 10 gusht.

Advertisement

Raporti i titulluar “Pika e Kthimit: Jeta për fëmijët një vit që nga marrja e talibanëve”, zbuloi se 97 për qind e familjeve po luftojnë për të siguruar ushqim të mjaftueshëm për fëmijët e tyre dhe pothuajse 80 për qind e fëmijëve thanë se kishin shkuar në shtrat të uritur në muajt e kaluar.
Vajzat kishin pothuajse dy herë më shumë gjasa se djemtë që të shkonin më shpesh të uritura në shtrat dhe të hanin më pak në përgjithësi.

Uria po ndikon në shëndetin dhe zhvillimin e fëmijëve, ku 90 për qind e vajzave thanë se ushqimi gjithnjë e më pak gjatë vitit të kaluar ka ndikuar në humbjen e peshës dhe mungesën e energjisë për të punuar apo edhe për të luajtur.
Mirëqenia mendore dhe psikosociale e vajzave gjithashtu është rrezikuar seriozisht, thuhet në raport.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.