REKORD/ Kaq arrijnë inflacioni në Turqi!

news
Advertisement

Inflacioni turk arriti pothuajse 80 për qind, ndërsa analistët paralajmëruan se vendi rrezikon të bllokohet në një spirale të rritjes së çmimeve dhe pagave.

Advertisement

Çmimet e konsumit u rritën me 78.6 për qind nga viti në vit në qershor, pasi politika monetare jokonvencionale e presidentit Recep Tayyip Erdoğan dhe lufta në ndërprerjen e importeve të ushqimit dhe energjisë në Ukrainë morën një dëm të rëndë.

Kjo ishte rritja më e madhe vjetore që nga viti 1998, megjithëse norma ishte pak më poshtë parashikimit të konsensusit të analistëve prej 80 për qind.

Erdogan, i cili kundërshton pikëpamjen e pranuar gjerësisht midis ekonomistëve se rritja e normave të interesit frenon inflacionin, ka urdhëruar bankën qendrore të mbajë normën e saj standarde të huamarrjes shumë nën nivelin e inflacionit.

Si rezultat, lira ka humbur 48 për qind të vlerës së saj kundrejt dollarit gjatë 12 muajve të fundit. Rënia e monedhës ka qenë një nxitës kryesor i rritjes së çmimeve në një vend që varet nga importet, veçanërisht nga energjia.

Efektet janë komplikuar nga një rritje e çmimit të energjisë dhe mallrave të tjera në vazhdën e pushtimit të Ukrainës nga presidenti rus Vladimir Putin.

Të dhënat më të fundit të inflacionit të së hënës, nga 73.5 për qind në maj, vijnë pasi autoritetet turke njoftuan javën e kaluar një rritje prej 30 për qind të pagës minimale, vetëm gjashtë muaj pas rritjes së normës bazë të pagës me 50 për qind.

Partitë e opozitës dhe sindikatat, të cilat akuzojnë qeverinë për manipulimin e shifrave të inflacionit, thanë se rritja ishte jashtëzakonisht e nevojshme për të shmangur varfërinë për miliona familje që po luftojnë me rritjen e çmimeve të ushqimeve.

Erdogan, partia në pushtet e të cilit ka parë që mbështetja e saj të bjerë në nivelet më të ulëta historike pjesërisht për shkak të trazirave ekonomike, gjithashtu mbështeti rritjen, ndërsa këmbënguli se inflacioni do të arrinte “nivele të arsyeshme” në fillim të vitit të ardhshëm.

Ekonomistët kanë paralajmëruar se rritja e normës minimale të pagës, e cila prek rreth 40 për qind të fuqisë punëtore zyrtare dhe ka një efekt negativ në sektorë të tjerë, do të kontribuonte vetë në vazhdimin e inflacionit të lartë në muajt në vijim.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.