ШТО СЕ СЛУЧУВА?! “ДУПНАТИ” ГУМИТЕ НА ПОВЕЌЕ ОД 600 ВОЗИЛА ВО ДЕВЕТ ЗЕМЈИ, СТОРИТЕЛИТЕ ИЗБРАЛЕ ПОСЕБЕН ТИП. ОТКРИЕНО ШТО Е ВО ПОЗАДИНА

news
Advertisement

Групата за климатски активисти Tire Extynguishers организираше голема ноќна акција против сопствениците на теренци, со повеќе од 600 возила, како што велат, разоружани во девет земји, објави Гардијан.
Поминаа шест месеци од започнувањето на кампањата, која ги охрабрува луѓето да ги отпуштаат гумите на нивните теренци. Годишнината ја одбележаа активисти во Велика Британија, Франција, Германија, Швајцарија, Холандија, Норвешка, Данска, Чешка и Канада.
Групата објави дека вкупниот број најверојатно ќе се зголеми, а се очекуваат повеќе извештаи за акцијата. Движењето досега ги дупнало гумите на околу 9.000 теренци во градовите низ светот од март и се чини дека ќе ја надмине целта од 10.000 теренци со дупнати гуми до Божиќ, се вели во соопштението.

Advertisement

Групата рече дека нејзината цел со отпуштање на гумите е да влијае на богатите сопственици на теренци, осудувајќи ги возилата како климатски катастрофи поради нивните емисии.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.