Treman i ri për trajtimin e kancerit: Mund të ndalojë përparimin e sëmundjes tek njerëzit rezistente ndaj imunoterapisë

news
Advertisement

Mjekët zbuluan një trajtim të ri për mjekim kancer mund të parandalojë përparimin e sëmundjes te pacientët që janë rezistent ndaj imunoterapiashkruan “Guardian”.

Imunoterapia përdor sistemin imunitar për të synuar dhe vrarë qelizat e kancerit dhe mund të shpëtojë jetë kur opsionet e tjera të trajtimit, si kirurgjia, radioterapia ose kimioterapia, nuk kanë qenë të suksesshme. Megjithatë, mund të mos i ndihmojë të gjithë pacientët dhe disa tumore mund të evoluojnë për t’i rezistuar.
Tani onkologët në Britaninë e Madhe kanë zbuluar një trajtim të dyanshëm – imunoterapinë në kombinim me
guadecitabine, një ilaç i ri eksperimental që mund të kthejë rezistencën ndaj kancerit ndaj imunoterapisë. Pacientët që pritej të vdisnin pasi kishin shteruar të gjitha opsionet e trajtimit mbijetuan shumë më gjatë, zbuluan studiuesit.
Kombinimi i pembrolizumab, një ilaç imunoterapie dhe guadecitabine, një agjent hipometilues i ADN-së ndaloi zhvillimin e kancerit në më shumë se një të tretën e pacientëve në provën e parë të fazës së hershme. Rezultatet janë publikuar në Journal for ImmunoTherapy of Cancer.
Një armë e re kundër disa formave të kancerit
Kombinimi i dyfishtë mund të bëhet një armë e re efektive kundër disa formave të kancerit, thonë ekspertët nga Instituti i Kërkimit të Kancerit dhe Fondacioni Royal Marsden.
Pacientët e përfshirë në provë nga Spitali Royal Marsden dhe Kolegji Universitar i Londrës u diagnostikuan me kancer të mushkërive, gjirit, prostatës dhe zorrës së trashë. “Unë mendoj se një nga gjërat më të rëndësishme në lidhje me këtë provë është se ne përdorëm një sërë metodash të ndryshme për të kërkuar ndryshime në sistemin imunitar, duke treguar fuqishëm se kjo ndikohet nga trajtimi i kombinuar,” vuri në dukje hetuesi kryesor i studimit, Prof. Johann de Bono.
De Bon, profesor i mjekësisë eksperimentale të kancerit në Institutin e Kërkimeve të Kancerit dhe konsulent onkolog mjekësor në Royal Marsden, shtoi: “Në afat të gjatë, ne shpresojmë që nëse këto efekte konfirmohen në grupet e tjera të pacientëve dhe studimet e ardhshme, guadecitabina dhe pembrolizumab. mund të ndihmojë në adresimin e një pjese të rezistencës ndaj imunoterapisë që shohim në shumë lloje të kancerit.”

Tumoret mund të zhvillojnë rezistencë
Studimi përdori pembrolizumab dhe guadecitabinë për të trajtuar 34 pacientë me kancer, 30 prej të cilëve iu analizuan tumoret për aktivitetin imunitar dhe përparimin e kancerit. Çdo tre javë për tre vjet, ata morën një injeksion guadecitabine për katër ditë rresht – dhe pembrolizumab në të parën e atyre ditëve.
Pembrolizumab është një ilaç frenues i pikës së kontrollit imunitar që tashmë është dëshmuar i suksesshëm në trajtimin e një sërë kanceresh, duke përfshirë kancerin e mushkërive dhe lëkurës. Megjithatë, tumoret mund të zhvillojnë rezistencë dhe disa pacientë që fillimisht përfitojnë përfundojnë duke ecur më keq.
Shprese e re
Nga 30 pacientët, aktiviteti i kancerit të të cilëve u analizua, 37% iu ndaluan sëmundja që në fillim, pa përparim të tumorit për 24 javë ose më shumë. Tre të pestat e grupit (60%) ishin rezistente ndaj imunoterapisë përpara provës. Prej tyre, pothuajse katër në 10 (39%) nuk u sëmurën pas marrjes së këtij kombinimi të barnave.
Trajtimi i ri duket të jetë veçanërisht i dobishëm për pacientët me kancer të mushkërive. Nga ata që ishin rezistent ndaj imunoterapisë, gjysma kishin sëmundjen e tyre të kontrolluar për 24 javë ose më shumë.
Mbi Alison Sowden (61) nga Dorset, MB u diagnostikua me kancer në mushkëri katër vjet më parë dhe mjekët i thanë asaj se kishte një vit jetë, por ajo filloi të merrte pembrolizumab për tre vjet. Ajo tani është pa kancer.
“Unë e di se ka një shans që kanceri im të kthehet dhe të zhvillojë rezistencë ndaj trajtimit, kështu që është qetësuese të dimë se studiuesit po bëjnë përpjekje dhe synojnë të kthejnë rezistencën ndaj kancerit ndaj imunoterapisë,” tha ajo. “Shpresoj se ky kombinim i ri eksperimental i ilaçeve do të arrijë përfundimisht në spitale dhe do të ndihmojë njerëzit që kanë zhvilluar rezistencë ndaj pembrolizumabit.”

Advertisement
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.